tirsdag 11. mars 2014

Dette er historie!

Jeg fant noen av bildene av de aller første urtene vi dyrket kjøkkenvinduet da vi bodde i Christian Michelsens gate, i 1977. Ikke veldig vanlig den gangen, for å si det forsiktig. Selvfølgelig er alle kjøpt som frø og dyrket opp og dullet med. Oreganofrø(under) var ikke å få tak i i Norge, så den importerte vi fra Sverige i et brevkjørvelfrø fikk vi i Norge, kjørvel er veldig godt i béarnaise (i tillegg til estragon, selvfølgelig)og den store inspirasjonen fikk vi (som så mange andre) av denne boka, Urtehagen på Knatten av Annemarta Borgen, kanskje den viktigste bryllupspresangen vi fikkvår urtehage ble virkelighet i Kristiansand etterpå, men det er en annen historie

3 kommentarer:

Bjørn F sa...

Flotte bilder Arne :-)

fr.martinsen sa...

Fint tilbakeblikk. Det er mye som er forandret med matvanene våre på få tiår. Jeg husker godt første gang noen ga familien vår sopp. Dette var i Nord-Norge, der tok det lengre tid før folk begynte å plukke sopp, og de fantes ikke i butikken.

Urtehagen på Knatten hadde jeg i pocket og jeg leste den mange ganger, drømte meg inn i å bo på ei øy og dyrke mat og lage den.

arne sa...

Takk, Bjørn

fr.m, ja, det er rart å tenke på. Vi her sørpå var nok mer vant til å plukke sopp, men foreldregenerasjonen var veldig skeptisk, trolig redd for å spise giftig sopp. De fantes jo rikignok på boks og det var akseptabelt. På 70-tallet fikk vi kjøpt tørket kinesisk sopp på Panda.

Så seint som på slutten av 80-tallet måtte vi mase på matbutikken vår i Kristiansand om å ta inn olivenolje! Da hadde fortsatt matolje monopol i butikkhyllene.

En gang i løpet av sommeren pleier det å være kunstutstilling på Knatten (Asmaløy, Hvaler) og noen av urtene er der fortsatt (løvstikke, kvann, så vidt jeg husker). Men Annemartas herlige blå kjøkken var privat og dermed utilgjengelig sist jeg var der.