mandag 15. juni 2009

Å dyrke urter / to grow herbs


i kjøkkenvinduet kan være en utfordring

at the kitchen window can be a challenge


du ser hvilken urt det er? Jo, det er koriander. Ikke har jeg pottet om, den står fortsatt i samme potta som jeg kjøpte den, og ikke har jeg tynnet, den har bare fått vann når den trengte det. Stakkars vanstelte plante! Den strekker seg og blomstrer likevel, små, søte blomster. Ser ut som om den lengter ut til det fri.

you see what kind of herb it is? Yes, coriander. It is still in the pot that I bought in the shop, I have not thinned out, I have just watered it. Poor mismanaged plant! It streches and flowers, though, small, nice flowers. Looks as it longs for the free life outside.for mange, mange år siden, faktisk mer enn tredve år siden, gjorde kona mi og jeg det samme, altså dyrket urter i kjøkkenvinduet. Ganske uvanlig den gangen. Da kjøpte vi pakker med frø og sådde, da gjaldt det å være tålmodig. Vi håtte til og med importere oreganofrø fra Sverige, det fantes ikke å få kjøpt i Norge. Men vi fikk det til, en gang i framtiden når jeg får scannet gamle dias, skal jeg vise dere hvordan det så ut. Etterhvert ble det urtehage, men nå har jeg ikke balkong engang. Og er dårlig til å stelle de få plantene jeg har.

many years ago, in fact more than thirty years, my wife and I did the same thing, grew herbs in the kitchen window. Quite unusual at that time. We bought packets of seed and sowed, we had to be really patient. We even had to import oregano seeds from Sweden. But we managed, and some time in the future when have found and scanned the old film, I hope to show you how it looked. Later we grew a garden of herbs and spices, but now I do not even have a balcony. And the few plant I have, I treat real bad, I am sorry.

8 kommentarer:

Tone sa...

Så nydelige foto.
Egentlig høyrest det ut som om du skulle hatt deg ein liten urtehage.

Det minner meg på at eg har gløymt å setje meg på venteliste for parsell.

arne sa...

Takk, Tone. Ja, jeg skulle gjerne hatt en urtehage. Da vi bodde langt sør i landet på åttitallet, hadde vi en deilig urtehage med en 12-15 forskjellige urter, noe sådde vi inne og plantet ut, andre kom igjen år etter år.

Men det minner meg på å plukke oregano, som jo vokser vilt mange steder. Det er snart tomt i de mørke urteglassene mine.

Parsell er fint, det er full aktivitet i den jeg ofte går forbi i Telthusbakken.

Rune (Bildebloggen) sa...

Gøy med egenproduksjon :) Alltid spennende å se hva man klarer å dyrke fram. Fine bilder av dem Arne.

arne sa...

Takk, Rune.

Selvdyrket, tja, jeg kjøpte jo en fullt ferdig potte med koriander i butikken, men jeg har faktisk holdt liv i den i flere uker!

Anne-Sophie sa...

Bruker du dem i matlagingen, da?
Flotte bilder av urtene!

arne sa...

Ja visst bruker jeg dem i maten! Koriander(blader), lime, hvitløk, ingefær og chili ofte sammen. Korianderfrø (tørket) sammen med pepper, nellik, sennepsfrø, allehånde mm i kjøttkaker.

Og masse andre urter, jeg setter sammen av det jeg har i huset, f.eks persille, mynte, rosmarin, salvie, basilikum, i det hele tatt. Ja, jeg skulle virkelig hatt en urtehage!

Ståle sa...

Mulig du ikke er flink til å stelle planter, men å fotografere dem, er du glitrende god til. Likte alle disse bildene av urtene fra vinduskarmen din, jeg. De hadde en stemning av ro i seg som traff meg. Liker måten du har fått fram det jeg tolker som lengsel ved å bruke speilbildene fra vidnuet. Delikate bilder, rett og slett.

arne sa...

Tusen takk, Ståle!

Ja, jeg syns også det virket som om de lengtet ut til friheten (lite vet de om hvor kaldt det ofte er på den andre siden av glasset).