lørdag 13. desember 2008

En liten time / a small hour


i Ålesund og jeg fikk noen bilder. 1904 var året for den store bybrannen, nesten 850 hus brant og jeg ser for hvordan det må ha vært der i de tre årene det tok å bygge opp igjen byen, med bygningsarbeidere importert fra både inn- og utland. Bare et menneske omkom i den store brannen (og dette sitter jeg og skriver og hører en god kollega og venn fortelle om brannen han opplevde i natt, da minst seks mennesker døde!)

in Ålesund and I made a few exposures. 1904 was the year of the huge fire when near 850 houses burned down. and I can imagine how it must have been the following three years of rebuilding the town, with construction workers imported both from the rest of Norway and from abroad. Only one person died in this big fire (and I am writing this while I listen to a good collegue and friend talks about the fire in his house last night, when at least six people died!)byen ble bygd opp igjen i jugendstil, i et spennende mangfold

the town was rebuilt in jugend style, in an exciting and nice diversity


8 kommentarer:

Anonym sa...

Vakre bilder fra en vakker by. :-) Til og med kumlokket har stil.

Brannen ....ja. Ord blir bare tomme...

arne sa...

Ja visst, fin by og de er flinke til å ta vare på fasadene (selv om en del hus etter hvert er blitt skall med nytt innhold, så vidt jeg har forstått). Men iskaldt var det.

Brann er uhyggelig!

Anonym sa...

Pene linjer og farger. Spennende med gamle hus. Alltid mye å hente der, og det formidler du flott. Takk for titten og informasjonen, man lærer stadig noe nytt :o)

arne sa...

Lærer noe hele tiden jeg også, kjekt med wikipedia, jugend er en fin stilart, syns jeg, liker enkelheten og schwungen.

VALKYRIEN sa...

ÅÅÅÅ - min "hjemby"! Elsker å vandre i den byen, men fikk ikke tid i år da jeg var på de traktene. Jugendstilen er vakker - og er vel til ære for Keiser Wilhelm som sponset en god del av oppbyggingen etter den store brannen. Flotte bilder Arne - kjenner suget i magen etter en tur dit igjen!

arne sa...

Takk for skryt, VALKYRIEN, og ja, jeg vil også tilbake dit, det er masse bilder som bare ligger der og venter.

Men det er det egentlig over alt, må nok logge av og komme meg ut..

Anonym sa...

Flotte bilder, da gitt! Har ikke vært i Ålesund på veldig mange år, og ser at jeg burde ta meg en tur dit sammen med brodern og et kamera. Flotte bygninger. Og du har fanget stemninger og detaljer på en veldig tiltalende måte. Ålesund kommune burde ansatte deg for å knipse byen sin...

arne sa...

Takk, Ståle, det jo en spennende by som har satset litt på hvordan husene ser ut. Selv om noen av husene visstnok er nye hus i et hundreår gammelt skall.

Jeg har også lyst til å dra tilbake, jobben min fører meg rundt i landet en del, men da har jeg sjelden tid til å ta egne bilder.

Men når sommeren kommer, må jeg innrømme at utlandet trekker mest!